Sunday, December 26, 2010

Malaysia Menang 3 - 0

Macam tak percaya macam aku yang tengok tu lagi tak percaya? selama ni aku ingat err kompem indonesia team bley menang tapi sangkaan aku salah wakakakakaka


apa-apa team Malaysia patut berbangga sebab dah berjaya ke final dan juga menjadi juara Piala Suzuki tu, keep up the good work Malaysia Team. Lagi satu jangan lah kita target satu piala je, tu Asia Game macam mana plak? takkan sampai piala Suzuki je nak pening kepala? apa-apa tunggu je dan tengok bagaimana pakar jurulatih Rajagopal handle team kita pada game akan datang.


Before end up my word, team Malaysia aku respek lah korang belasah team Indonesia puas-puas. 




Monday, December 20, 2010

I Love This !

Absolutely stunning appearance by Christopher Hewitt from former/ ex-Dstrukt for making this beauty commercial film; ala-beastiality (beast + beauty )


Awesome Chris!!


Commercial : Canon's Pixma


for more of his artwork please visit here; http://christopherhewitt.com/
ref. Born in Plymouth, raised in Oldham and currently found in London, Christopher is a self taught Director with a background in Photography. Inspired by obscure postcodes, string theory and people watching, Christopher's style fuses cinematic imagery with subtle but profound narrative. 

Hewitt has Directed for brands such as Canon, Nike and Adidas whilst also lecturing at conferences and schools around the world. Christopher is represented Worldwide by Knucklehead and Moonwalk Films for France.


Wednesday, December 15, 2010

Cara Mengatasi Masalah Kad Kredit

Ini adalah kisah bersama oleh Hannah Verona, yang berjaya keluar dari hutang kadkredit dalam masa 5 bulan.

Saya ingin berkongsi tentang cerita saya. Tahun lalu saya tidak boleh mengendalikanpengeluaran saya dengan kad kredit dan saya bahkan membeli kereta baru denganbayaran bulanan rm1300.

baki terhutang saya terkumpul sampai dengan RM6000. aliran tunai saya biasanyaselesai pada pertengahan bulan, memaksa saya untuk lebih banyak menggunakan kadkredit saya. Aku penat dengan masalah yang sama setiap bulan.

Suatu hari di bulan Februari 2010, saya melihat iklan mengenai program bimbingantentang bagaimana membuat wang dan datang ke kampung saya untuk bercakap.Setelah mendengar pembicaraan, saya akan bergabung dengan program ini, berharapdapat membantu dalam masalah wang saya.

Sebulan kemudian saya pergi ke KL untuk memulakan program ini. Benar-benarberubah fikiran tentang wang. Aku belajar bahawa saya harus keluar dari zon selesasaya dan tidak takut untuk berpindah dari yang Kerja (E) dan Self-Employed (S) untukBusiness Owner (B) dan Pelabur (I). Ini EQ Usus.

Jadi untuk keluar dari zon selesa saya, saya mengambil langkah bayi denganbergabung sebagai pemasaran rangkaian sosial sebagai reseller untuk belajar kerana saya tidak mempunyai pengalaman dalam menjual. Aku laporan kewangan saya danmenjelaskan semua hutang kad kredit saya dalam 5 bulan masa dan juga belajar untukmembayar diri terlebih dahulu sebelum belanja.

Sekarang aku punya arus kas hingga akhir bulan tanpa penggunaan kad kredit kecualiuntuk bayaran auto-bil. Saya juga berjaya menyewa apartemen dua saya untukmembayar cicilan bulanan saya. Ini adalah perasaan yang baik apabila anda dapatmengendalikan situasi kewangan anda.
Tiga alasan utama saya masuk ke hutang

Kos tak terduga seperti bil perubatan,
Miskin anggaran perancangan, dan
pembelian besar seperti peti sejuk.
Apa tiga perubahan besar (kebiasaan, dll strategi) yang membantu saya keluar darikekacauan

keinginan kuat untuk mencapai kebebasan kewangan
keinginan kuat untuk membiayai pendidikan universiti anak-anak saya
Belajarlah untuk menjadi pemilik perniagaan
Saya berharap bahawa sharing singkat saya bisa menginspirasi orang lain tentang wang.

   

Wednesday, December 1, 2010

Hot Semakin Cool!

Aku giler stress skang neh, tapi aku rasa stress aku cool beb!! tak tahu camne nak cakap dalam marah-marah tapi aku cool kot? ke rasa cool ke stress tu buat aku cool?

Tu pasai aku susah nak kabor kat korang. Kira cam tu lah citer dia, skang ni dah masuk akhir tahun 2010 dan tak lama lagi kita umat Islam akan menyambut Awal Muharram so standby lah puasa, doa, vision korang tu yek. Lagi satu aku nak mencari kebahgiaan di dalam dunia dan akhirat itu yang wajib dan patut bukan sahaja aku malah seme kawan2 umat Islam sedara-mara suku sakat sepapat lah kan kira seme lah.


Jangan buat maksiat, toksoh berzina seme tu, jangan mencuri, mencaci, amik pil koya, racing haram menonggeng kan buntut yang huduh tu. Aku dok ske seme tu, pastu akhir tahun ambil iktibar banyak2 umat Islam ramai yang meninggal di Al-Mukarammah orang Malaysia sahaja dah 30 orang yang meninggal.

Tapi eloklah sebab semenya dah selesai dan semoga arwah di tempatkan orang yang soleh dan beriman pada Allah SWT. Lagi satu krisis perang sedara korea makin menjadi, krisis perang di Palestin makin tak sudah, krisis pronografi dan juga seks bebas turut menyumbang betapa huduhnya manusia punya perangai.

Lagi satu anda setuju ke budak darjah2 tu di ajarkan pendidikan seks? apa agaknya mak bapak diorg rasa? pendidikan seks ini meluas tetapi biarlah berpada kena pada tempat ye dok? aku dok tahu sebab aku tadok degree dalam pendidikan so gi jahanam wakakakakakaka. Orait sembang2 punya chatting aku dah mengarut so selamat menyambut Awal Muharram minggu depan yek ok.

Coming Soon Lah

Monday, November 8, 2010

Lama Doh Rasenye

Koi lama tak memblog neh, sampaikan artworks koi pun lama tak di sentuh. Punya lah payoh bila dah jadi orang "management" neh lagipun koi dah jadi babah lagilah koi susoh nak melopori sistem rekaan dengan jaya dan yakin. 


Cuma koi ada masa sedikit bolehlah koi tengok2 sikit blog koi ni haaa, lagipun nak update hari2 takut takde citer je ke aok seme. Takpelah beransur slow2 lah katakan ye dok? 







Thursday, September 23, 2010

Canon EOS 60D

What I Like About It? 
1) Cool swivel LCD features for hard space or impossible area to shoot i.e : lights, sky etc.
2) 18 megs of pixel well i think its cool
3) HD Movie yeah why not? after all we live with HD now, so what the heck?
4) Excellent plugins (filter) i really prefer toy filter (really cool; without using any PS script wse.)







What I Don't Like About It?
1) Hurrmm maybe the price lah, if Singapore Dollar cost 2Kplus with EF lens (kit) then I believe its an enhance version of 50D mah only a few function that may varied from previous version. Dang I hate it when they do that. So if sing dollars cost about 2K plus so do the math ok.  Likewise if you want to compare price with other EOS model : Canon Singapore (price & EOS model)
2) Magnesium vs the Allumium chassis; hurmm not quite sure about it; either magnesium or alloy which one is the lighter?
3) Although I love the filter (plugins) that EOS have but not all we're really good at the moment. And yet with the support from Adobe we sure can do a lot of filter we want but no need to worry I'm still good with it :D (smile)
4) As part from #1 I really think I add a few ringgits and then I'll buy the 7D and no need to worry about the quality compare 60D except I don't have any swivel LCD at the back.

So there you go my preview about the new Canon EOS 60D, +/- about the EOS system if my optimism is absurd; please accept my apologize to Canonian or experts / master of DSLR.






image sources(s) from digital preview : www.dpreview.com

Tuesday, September 7, 2010

Raya pun nak dekat

Ermmm...selamat hari raya di ucapkan kepada semua warga 360 dan umat Islam di seluruh dunia. Moga-moga selepas Ramadhan ni, iman di tingkatkan kesabaran di penuhkan tabah menjalani dugaan. Amin.


Ok tu je.

Friday, August 20, 2010

Soalan yang best begitu juga jawaban nya

SALAFI Ahlussunnah Wal Jama'ah - Istiqomah Di Atas Alqur'an & Assunnah :: Situs Salafy : BerIslam Sesuai Pemahaman Salafus Shalih

ETIKA MEMBERI NAMA ANAK DALAM ISLAM
Sabtu, 10-November-2007
Penulis: Abu Muhammad Abdurrahman Sarijan

Pengantar;

Menanggapi e-mail dari seorang ikhwan tentang etika memberi nama dalam Islam, maka berikut kami susun makalah yang berkenaan dengan masalah yang dimaksud.
Kami mengira permasalahan ini sangat penting untuk diketahui oleh kaum muslimin dikarenakan banyaknya kaum muslimin yang masih asal-asalan atau salah dalam memberikan nama kepada anak-anak mereka.



Pengantar;

Menanggapi e-mail dari seorang ikhwan tentang etika memberi nama dalam Islam, maka berikut kami susun makalah yang berkenaan dengan masalah yang dimaksud.

Kami mengira permasalahan ini sangat penting untuk diketahui oleh kaum muslimin dikarenakan banyaknya kaum muslimin yang masih asal-asalan atau salah dalam memberikan nama kepada anak-anak mereka.

Akhirnya semoga makalah yang ringkas ini dapat bermanfaat bagi kita semua, amiin.

Pentingnya Pemberian Nama

Nama adalah ciri atau tanda, maksudnya adalah orang yang diberi nama dapat mengenal dirinya atau dikenal oleh orang lain. Dalam Al-Qur’anul Kariim disebutkan;

يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَى لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيًّا (7) سورة مريم

“Hai Zakaria, sesungguhnya Kami memberi kabar gembira kepadamu akan (beroleh) seorang anak yang namanya Yahya, yang sebelumnya Kami belum pernah menciptakan orang yang serupa dengan dia” (QS. Maryam: 7).

Dan hakikat pemberian nama kepada anak adalah agar ia dikenal serta memuliakannya. Oleh sebab itu para ulama bersepakat akan wajibnya memberi nama kapada anak laki-laki dan perempuan 1). Oleh sebab itu apabila seseorang tidak diberi nama, maka ia akan menjadi seorang yang majhul (=tidak dikenal) oleh masyarakat.

Waktu Pemberian Nama

Telah datang sunnah dari Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam tentang waktu pemberian nama, yaitu:

a) Memberikan nama kepada anak pada saat ia lahir.

b) Memberikan nama kepada anak pada hari ketiga setelah ia lahir.

c) Memberikan nama kepada anak pada hari ketujuh setelah ia lahir.

Pemberian Nama Kepada Anak Adalah Hak (Kewajiban) Bapak.

Tidak ada perbedaan pendapat bahwasannya seorang bapak lebih berhak dalam memberikan nama kepada anaknya dan bukan kepada ibunya. Hal ini sebagaimana telah tsabit (=tetap) dari para sahabat radhiallahu ‘anhum bahwa apabila mereka mendapatkan anak maka mereka pergi kepada Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam agar Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam memberikan nama kepada anak-anak mereka. Hal ini menunjukkan bahwa kedudukan bapak lebih tinggi daripada ibu.


Nasab Anak Kepada Bapak Bukan Kepada Ibu

Sebagaimana hak memberikan nama kepada anak, maka seorang anakpun bernasab kepada bapaknya bukan kepada ibunya, oleh sebab itu seorang anak akan dipanggil: Fulan bin Fulan, bukan Fulan bin Fulanah.

Allah Ta’ala berfirman:

ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ (5) سورة الأحزاب

Panggilah mereka (anak-anak angkat itu) dengan (memakai) nama bapak-bapak mereka…” (QS. Al-Ahzab: 5)

Oleh karena itu manusia pada hari kiamat akan dipanggil dengan nama bapak-bapak mereka: Fulan bin fulan. Hal ini sebagaimana diterangkan dalam hadits dari Ibnu ‘Umar radhiallahu ‘anhuma dari Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam 2).

Memilih Nama Terbaik Untuk Anak

Kewajiban bagi seorang bapak adalah memilih nama terbaik bagi anaknya, baik dari sisi lafadz dan maknanya, sesuai dengan syar’iy dan lisan arab. Kadangkala pemberian nama kepada seorang anak baik adab dan diterima oleh telinga/pendangaran akan tetapi nama tersebut tidak sesuai dengan syari’at.

Tata Tertib Pemberian Nama Seorang Anak

1. Disukai Memberikan Nama Kepada Seorang Anak Dengan Dua Suku Kata, misal Abdullah, Abdurrahman. Kedua nama ini sangat disukai oleh Allah Subhanahu Wa Ta’ala sebagaimana diterangkan oleh Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, Abu Dawud dll. Kedua nama ini menunjukkan penghambaan kepada Allah Azza wa Jalla.

Dan sungguh Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam telah memberikan nama kepada anak pamannya (Abbas radhiallahu ‘anhu), Abdullah radhiallahu ‘anhuma. Kemudian para sahabat radhiallahu ‘anhum terdapat 300 orang yang kesemuanya memiliki nama Abdullah.

Dan nama anak dari kalangan Anshor yang pertama kali setelah hijrah ke Madinah Nabawiyah adalah Abdullah bin Zubair radhiallahu ‘anhuma.

2. Disukai Memberikan Nama Seorang Anak Dengan Nama-nama Penghambaan Kepada Allah Dengan Nama-nama-Nya Yang Indah (Asma’ul Husna), misal: Abdul Aziz, Abdul Ghoniy dll. Dan orang yang pertama yang menamai anaknya dengan nama yang demikian adalah sahabat Ibn Marwan bin Al-Hakim.

Sesungguhnya orang-orang Syi’ah tidak memberikan nama kepada anak-anak mereka seperti hal ini, mereka mengharamkan diri mereka sendiri memberikan nama anak mereka dengan Abdurrahman sebab orang yang telah membunuh ‘Ali bin Abi Tholib adalah Abdurrahman bin Muljam.

3. Disukai Memberikan Nama Kepada Seorang Anak Dengan Nama-nama Para Nabi.


Para ulama sepakat akan diperbolehkannya memberikan nama dengan nama para nabi3).

Diriwayatkan dari Yusuf bin Abdis Salam, ia berkata:”Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam memberikan nama kepadaku Yusuf” (HR. Bukhori –dalam Adabul Mufrod-; At-Tirmidzi –dalam Asy-Syama’il-). Berkata Ibnu Hajjar Al-Asqolaniy: Sanadnya Shohih.

Dan seutama-utamanya nama para nabi adalah nama nabi dan rasul kita Muhammad bin Abdillah shalallahu ‘alaihi wa sallam.

Para ulama berbeda pendapat tentang boleh atau tidaknya penggabungan dua nama Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam dengan nama kunyahnya, Muhammad Abul Qasim.

Berkata Ibnul Qoyyim Al-Jauziyyah rahimahullah:”Dan yang benar adalah pemberian nama dengan namanya (yakni Muhammad, pent) adalah boleh. Sedangkan berkunyah dengan kunyahnya adalah dilarang dan pelarangan menggunakan kunyahnya pada saat beliau shalallahu ‘alaihi wa sallam masih hidup lebih keras dan penggabungan antara nama dan kunyah beliau shalallahu ‘alaihi wa sallam juga terlarang”4).

4. Memberikan Nama Kepada Seorang Anak Dengan Nama-nama Orang Sholih Dari Kalangan Kaum Muslimin.

Telah tsabit dari hadits Mughiroh bin Syu’bah radhiallahu ‘anhu dari Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam, ia bersabda:

أنهم كانوا يسمون بأسماء أنبيائهم والصالحين (رواه مسلم).

“Sesungguhnya mereka memberikan nama (pada anak-anak mereka) dengan nama-nama para nabi dan orang-orang sholih” (HR. Muslim).

Kemudian para sahabat Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam adalah penghulunya orang-orang sholih bagi umat ini dan demikian juga orang-orang yang mengikuti mereka dengan baik hingga hari akhir.

Para sahabat Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam memandang bahwa hal ini adalah baik, oleh karena itu sahabat Zubair bin ‘Awan radhiallahu ‘anhu memberikan nama kepada anak-anaknya –jumlah anaknya 9 orang- dengan nama-nama sahabat yang syahid pada waktu perang Badr, missal: Abdullah,’Urwah, Hamzah, Ja’far, Mush’ab, ‘Ubaidah, Kholid, ‘Umar, dan Mundzir.

Syarat-syarat Dalam Pemberian Nama

a. Nama tersebut menggunakan bahasa arab.

b. Nama tersebut dibangun dengan makna yang baik secara bahasa dan syari’at. Oleh karenanya dengan adanya syarat ini tidak boleh menggunakan nama-nama yang haram atau makruh baik dalam segi lafadz ataupun maknanya. Oleh karena itu Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam merubah nama-nama yang jelek menjadi nama-nama yang baik dari segi lafadz dan maknanya.

Nama-nama yang Diharamkan

a. Kaum muslimin telah bersepakat terhadap haramnya penggunaan nama-nama penghambaan kepada selain Allah Ta’ala baik dari matahari, patung-patung, manusia atau selainnya, missal: Abdur Rasul (=hambanya Rasul), Abdun Nabi (=hambanya Nabi) dll. Sedangkan selain nama Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam, misal: Abdul ‘Izza (=hambanya Al-‘Izza (nama patung/berhala), Abdul Ka’bah (=hambanya Ka’bah), Abdus Syamsu (=hmabanya Matahari) dll.

b. Memberi nama dengan nama-nama Allah Tabaroka wa Ta’ala, misal: Rahim, Rahman, Kholiq dll.

c. Memberi nama dengan nama-nama asing atau nama-nama orang kafir.

d. Memberi nama dengan nama-nama patung/berhala atau sesembahan selain Allah Ta’ala, misal: Al-Lat, Al-‘Uzza dll.

e. Memberi nama dengan nama-nama asing baik yang berasal dari Turki, Faris, Barbar dll.

f. Setiap nama yang memuji (tazkiyyah) terhadap diri sendiri atau berisi kedustaan.

Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda;

إن أخنع إسم عند الله رجل تسمى ملك الأملاك (رواه البخاري؛ مسلم).

“Sesungguhnya nama yang paling dibenci oleh Allah adalah seseorang yang bernama Malakul Amlak (=rajanya diraja)” (HR. Bukhori; Muslim).

g. Memberi nama dengan nama-nama Syaithon, misal: Al-Ajda’ dll.

Nama-nama Yang Dimakruhkan

a. Dimakruhkan memberi nama anak dengan nama-nama orang fasiq, penzina dll.

b. Dimakruhkan memberi nama anak dengan nama perbuatan-perbuatan jelek atau perbuatan-perbuatan maksiat.

c. Dimakruhkan memberi nama anak dengan nama para pengikut Fir’un, misal: Fir’un, Qarun, Haman.

d. Dimakruhkan memberi nama anak dengan nama-nama hewan yang telah dikenal akan sifat-sifat jeleknya, misal: Anjing, keledai dll.

e. Dimakruhkan memberi nama anak dengan Ism, mashdar, atau sifat-sifat yang menyerupai terhadap lafzdz “agama” (الدين) , dan lafadz “Islam” (الإسلام), misal: Nurruddin, Dliyauddin, Saiful Islam dll.

f. Dimakruhkan memberi nama ganda5), misal: Muhammad Ahmad, Muhammad Sa’id dll.

g. Para ulama memakruhkan memberi nama dengan nama-nama surat dalam Al-Qur’an, misal: Thoha, Yasin dll.


Jalan Keluar Dari Pemberian Nama-nama Yang Diharamkan Dan Yang Dimakruhkan

Jalan keluar dari kedua hal ini adalah merubah nama-nama tersebut dengan nama-nama yang disukai (mustahab) atau yang diperbolehkan secara syar’i. Dan untuk merubah nama ini kita dapat mendatangi kementrian/depertemen yang mengurusi masalah ini.6)

Sesungguhnya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam merubah nama-nama yang mengandung makna kesyirikan kepada Allah kepada nama-nama Islamiy, dari nama-nama kufur kepada nama-nama imaniyah.

Diriwayatkan dari ‘Aisyah radhaiallahu ‘anha, ia berkata:

كان رسول الله صلى الله عليه و سلم يغير الإسم القبيح إلى الإسم الحسن (رواه الترمذي).





“Sesungguhnya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam merubah nama-nama yang jelek menjadi nama-nama yang baik” (HR. AT-Tirmidzi).

Demikianlah Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam merubah nama-nama yang jelek dengan nama-nama yang baik, seperti beliau shalallahu ‘alaihi wa sallam merubah nama Syihab menjadi Hisyam dll. Demikian juga kita mesti merubah nama-nama yang buruk menjadi nama-nama yang baik, misal: Abdun Nabi menjadi Abdul Ghoniy, Abdur Rasul menjadi Abdul Ghofur, Abdul Husain menjadi Abdurrahman dll.



Maraji’:

Tasmiyah Al-Maulud, karya: Asy-Syaikh Bakr Abdullah Abu Zaid


Catatan Kaki:

1) Marotib Al-Ijma’, hal: 154. Oleh Ibn Hazm.

2) Lihat Shahih Bukhori, bab: Maa Yad’u An-Naas Bi abaihim.

3) Lihat Syarh Shahih Muslim 8/437. Imam An-Nawawi rahimahullah; Marotib Al-Ijma’, hal: 154-155.

4) Zaadul Ma’ad, 2/347. Ibnul Qoyyim Al-Jauziyyah rahimahullah.

5) Maksudnya adalah memberikan nama anak dengan dua nama, yang mana nama tersebut terdapat dalam satu orang. Misal Muhammad Ahmad, nama Muhammad dan Ahmad dimiliki oleh satu orang, dan Ahmad bukanlah nama bapaknya,pent.

6) Untuk di sini (Kuwait) kita dapat mendatangi Mahkamah,pent.



http://abdurrahman.wordpress.com/2007/08/27/etika-memberi-nama-anak-dalam-islam/

Friday, July 30, 2010

Rentap!



ada berani? anda berani? tetapi jikalau anda ego, anda boleh blah!! Salah satu kata penguat bagi sesiapa yang kena, dialah yang akan merasa pedasnya. Jangan lupa lawati forum/ wallarts of rajalanun di http://www.rajalanun.com ok tata.


RENTAP
Originally uploaded by isyamuddin

Thursday, July 8, 2010

Kebakaran di Restoren Alif

KUANTAN,  9 Julai 2010

Sebuah restoren terkemuka dengan mamaknya iaitu Restoren Alif telah terbakar pagi harini, tepat dengan keadaan jalan dan juga hari bekerja hari Jumaat.

Punca kejadian masih lagi di siasat ini kerana bukan lah kerja saya untuk menyiasat kejadian berkenaan tetapi melihat sahaja, malahan sumber media seperti gambar dan video tidak juga saya masukkan kerana DSLR masih di dalam proses pembelian. Sekiranya anda inginkan gambar dan juga video sila rujuk di surat khabar dan juga media massa yang anda percayai heheheheheh.


* gambar ini adalah hiasan, tiada kaitan dengan Restoren Alif

Aku best main mende nih!!

Sejak2 aku main mende menatang ni aku rasa feel bes je apabila aku mendapat stiker baru. Yadab dabab duuuuu...




p.s : Ingat gi masjid malam ni!!

Friday, June 25, 2010

Are You A Jobseeker? Then Try This.

A tight job market might have taken away some jobseekers' leverage in a salary negotiation, but that doesn't mean they should roll over and accept the first offer, says New York-based executive coach Rabia de Lande Long. To get the top compensation possible—without putting a sour taste in your potential employer's mouth—take these steps.




1. Do your research.


It used to be hard to find out what your coworkers and other professionals in your industry get paid. But now, several resources have attempted to opened that black box, says Ms. de Lande Long. Salary.com and Payscale.com give salary ranges to expect based on a job seeker's position, location, and experience. Employees at the actual company you're applying to might have also posted their salaries at GlassDoor.com.


2. Don't give out the first number.


You'll be pressured to do this through the application process. "What's your salary requirement?" "What salary range are you looking for?" "What do you get paid now?"


Whatever you do, never give out the first number, says Ms. de Lande Long. If your answer is too high, you might not make it to the next stage. Too low, and an employer will either think you're not qualified or desperate. So, if possible, write "NA" on applications.


If you're pressured to say how much you make during the interview process, try giving your "total compensation," which many large employers will break out for you on the company's internal human resources website. If your current employer doesn't do that, just spell out your salary, benefits, bonuses, and anything else your current employer offers, says Decatur, Ga. career coach Walter Akana. If the new company doesn't offer some of similar benefits, the HR manager will know that your new salary would have to be bumped up to reflect that, he says.


If the interviewer still presses for a required salary, try giving a range of $15,000 rather than a specific number, Mr. Akana says.The low amount should be the minimum you'd be happy with and the high amount should be what would make you happy.


3. Don't lie.


"It's so easy to get someone in HR to verify a salary, even if they're not supposed to," says Ms. de Lande Long. Even if you make it to a job offer, the false salary could come out during a background check, which could result in an outright retraction of the offer or at least upset an employee's new boss. "And from that point onward, you might face trouble in negotiations not just with your new employer, but with everyone in your industry who has heard. Word gets around," says Ms. de Lande Long.


4. Don't take the first offer.


Most employers expect candidates to try to negotiate. So they leave room in the first offer for a raise, says Mr. Akana. If possible, try to arrange a face-to-face meeting with the hiring manager rather than someone in human resources. The hiring manager is more likely to be flexible, says Mr. Akana.


Say that you're flattered to have an offer and really want to join the team, but that there are a couple specific items that you're sure you could resolve if you put your heads together," says Mr. Akana. Despite the pressure on salaries during the downturn, a good rule of thumb is to ask for a 10% higher salary, says Ms. de Lande Long.


If the hiring manager says budget restrictions keep him from going as high as you'd like, it might be that the position is "graded" to be within a certain salary band by HR, says Mr. Akana. It's worth asking if the boss can ask the appropriate person for the job to be re-graded. The worst he can say is no.


5. Once that's locked in, go for other benefits.


Despite what you might have heard, many benefit packages aren't flexible, says Ms. de Lande Long. So, while it's worth asking, it might be difficult to modify the health plan. Your success in getting more vacation days depends on the employer, says Ms. de Lande Long.


Your potential boss might be hesitant to give you more days if it will make other employees think they're being treated unfairly. Instead, focus on things that are easy for the employer to provide, such as a work-from-home arrangement for one day a week, if the employer has made such arrangements in the past, says Mr. Akana.


If you still feel your package is too low, ask if it can be reviewed again in six months. "That way, you can show them that you're worth the money," he says.