Sunday, January 31, 2010

Siapakah Beliau? And who is he ?






Logo Design Love for Edinburgh Napier

David Airey, lulusan daripada Edinburgh Napier pada tahun 2002 dengan gelaran BA (Hons) Komunikasi Grafik, baru-baru ini telah menerbitkan buku pertamanya - Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities.

Sementara di Edinburgh Napier, David memenangi biasiswa perjalanan dan menghabiskan masa tiga bulan di Yayasan Seni Teknik Grafik di Pittsburgh, Pennsylvania.

Setelah lulus, beliau mengajar Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua di Sepanyol, sebelum kembali ke UK untuk pasca-lulusan diploma dalam pengurusan. Setelah itu ia bekerja di penjualan iklan untuk The scotsman, dan sebagai petugas untuk Myeloma penerbitan Inggeris, sebuah pusat amal barah di Edinburgh.

Pada tahun 2005, beliau melancarkan perniagaan sendiri sebagai penulis dan pencipta identiti ( brand identity designer )

Setelah lima tahun dan sekitar 70 identiti klien, beliau kemudiannya menulis buku pertamanya, Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities, diterbitkan oleh Peachpit berasaskan.

Tom Geismar, AIGA pingat dan desainer terkenal di dunia identiti untuk Mobil Oil, National Geographic, dan NBC, beliau berkata;

"Siapa pun yang terlibat dalam mencipta identiti visual, atau ingin belajar bagaimana untuk pergi tentang itu, akan mendapati buku ini tak ternilai."

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: www.logodesignlovebook.com dan www.davidairey.com
----------------------------------------------------------------------------------------------
David Airey, who graduated from Edinburgh Napier in 2002 with a BA (Hons) in Graphic Communications, has recently had his first book - Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities – published.

While at Edinburgh Napier, David won a travel bursary and spent three months interning at the Graphic Arts Technical Foundation in Pittsburgh, Pennsylvania.
After graduating, he taught English as a second language in Spain, before returning to the UK for a post-grad diploma in management.  Afterward he worked in advertising sales for The Scotsman, and as publications officer for Myeloma UK, an Edinburgh-based cancer charity.

In 2005, he launched his own business as a design author and brand identity designer. 

Five years and approximately 70 brand identity clients later, he has recently written his first book, Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities, published by US-based Peachpit.

Tom Geismar, AIGA medalist and world-renowned designer of identities for Mobil Oil, National Geographic, and NBC, said
"Anyone involved in creating visual identities, or wanting to learn how to go about it, will find this book invaluable."
For more information, please visit: www.logodesignlovebook.com  and www.davidairey.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bukan saje mamat ni senior haku tapi malahan idola haku wahahahhahaaaa..all the best Dave!!

Friday, January 29, 2010

Today Tips!

Secara purata ramai antara kita memikir pasal duit samada tiap hari, tiap minggu, tiap bulan mahupun tahun. Tapi adakah kita tahu di mana sebenarnya duit kita berada? Harini saya ada tips untuk anda yang berkecimpung dalam kerumitan hidup seperti menyimpan duit (di dalam bahasa English harap maklum!)


Save money
Establishing a savings account is the best way to handle both the uncertainties of life (such as job loss or medical expenses) as well as to reach your financial dreams (like college, a nice car, travel, or retirement). Experts recommend you have a savings account worth three to six months of your salary, in case of emergencies.
Pay yourself first.
  • When you pay your monthly bills, write a check to you, and deposit it into your savings account, or
  • Ask your employer to directly deposit some of your paycheck into your savings account.
Be aware of how quickly your savings can grow.
The interest that you earn on your savings is added to your savings total and increases the amount of interest you are earning. This is called compound interest.
Bukan sahaja kita akan berjimat tetapi juga kita selamat insyaAllah, sekiranya berlaku nahas ataupun perkara malang. Saya sekarang ini di dalam peringkat teknik "snow ball" nanti kita akan bincang semula apa itu teknik "snow ball"? ermmm paling kuat pun, rasenya semua dah pandai berinternet dan ada pun yang tahu pasal teknik ni. Siapa yang tahu tu bley lah bercerita ataupun berkongsi pendapat kat blog saya, saya pun budak baru belajar.

Monday, January 25, 2010

Neurological Test


This is a REAL Neurological Test.
Sit comfortably and be calm.
In other words, put your thinking process aside - i.e. put your brain in neutral gear.



1- Find the C below.
Do not use any cursor help.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO O

2- If you already found the C, now find the 6 below.

99999999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999
99996999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999

3- Now find the N below. It's a little more difficult..

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Thursday, January 21, 2010

Sunday, January 17, 2010

Ahaks Lawak


Adeh boleh terkurus aku klo tengok mende ni hari2 wahahahahahaaa

video

Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin pada petang jumaat. Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu tanpa seurat benangpun dibadannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,

“saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja!”. “tapi kau telanjang !!!???” marah si nenek . “ini BAJU CINTA saya” balas si cucu perempuannya “BAJU CINTA ??” si nenek kehairanan “ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya. Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek” pinta si cucu perempuannya.

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami di petang jumaat ini. Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea. fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur. sesampai di rumah, si nenek tadi menanggalkan semua pakaiannya, mandi,berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang.

Berberapa ketika si atok tadi pulang, sebaik saja pintu di buka si atok mendapati si nenek berbogell kat depan pintu.

“kenapa dengan kau nie … buang tebiat???” marah si atok tadi. “ini lah BAJU CINTA bang” kata si nenek tadi. “BAJU CINTA???……kalau iye pun, iron la dulu baju tu”

Saturday, January 16, 2010

Kena Select Lagi daa!!





Hehehehehe saje je nak nak menghaplod neh, sebab tade pos yang nak kawan berikan pada harini mahupun malam ini. Nantilah kawan taip panjang2 lagi, tu pun klo berdaya saing hehehehehee.