Sunday, October 16, 2016

Hi Awak

Macam ni lah kalau nama pun kerja kan? so semalam dan kelmarin ingat nak taip sesuatu di blog tapi tak jadi sebab sibuk dengan hal sendiri. Biasalah bila dah berkahwin ni tak banyak aktiviti yang merangsang minda dan fizikal tapi tetap ada untuk diri sendiri biar pun lambat, yelah asalkan kita bahagia kan.
Sekarang ni nak citer pasal pekerjaan sekarang, so aku faham mungkin tak berapa sesuai di jadikan topik tapi aku nak citer gak sebab ni kan blog aku nyehnyehnyeh. Mengikut pengalaman aku sekarang ni aku dah tak buat kerja grafik mahupun fotografi yang aku idam2 kan selama ini, termasuklah multimedia dan animasi serta kerja2 seni yang lain. Aku rindu sangat nak buat natam tu tapi yelah takde rezeki kot? aku cuba buat pada masa lapang tapi macam di atas lah kan memang tak sempat nak membuat dan meratah lagi la tak dan.

Selingan Video daripada Youtube


Sekarang ni aku berkait rapat dengan bisnes sawit dan perihal korporat di salah sebuah organisasi terkenal di kuantan. Aku tak bangga tapi aku bersyukur sebab ada kerja, Alhamdulillah. Pejam celik pejam celik dah masuk 7 tahun aku bekerja di sini, mana tak nya kerja yang banyak kan? start daripada aku berhenti kompeni hungka tu aku terus masuk ke sini. Kira aku start tu time aku baru kahwin dengan orang rumah aku tahun 2009. Merentas masa, melawan arus serta pelbagai lagi dugaan yang baru terpaksa la aku redahi eceh hahahahah, hanya rodong (kawan) aku sahaja yang faham berapa tahun aku dah menganggur, memang cemerlang gak lah buah anggur tu hahahahaha.

Oklah sekarang pun aku dah anak dua dan makin membesar dah diorang ni, pastu aku yang rasa perkara yang best ialah aku jumpa balik kawan sekolah vokay 1996 dulu. Cumanya takat ni aku jumpa baru lah 4 orang kira on dan off lah jumpa diorang kat kuantan. Memang kelakar bila beborak pasal cerita lama2 kat sekolah dulu, especially teringat sejarah kantoi tak solat subuh hahahaha tu biasa eh yeke? alamak kantoi hahahaha takpelah tu dulu time2 jahil kan.

Apa lagi ek aku nak cerita nantilah aku cerita pasal sekolah vokay yang femes. So sekarang aku ada keje nak sambung. 


Friday, October 14, 2016

Blog Bersawang

Assalamualaikum


Lama sungguh tak berblog rasanya, ada dekat setahun pun rasanya. Walaubagaimanapun, bila masuk balik blog ni rasa macam nak aktif semula lah rasanya. Tapi masalah nya tak tahu sampai bila dan bagaimana nak kekalkan aktif tu?

Yelah sekarang ni kan dah zaman teknologi canggih semuanya pakai apps je, yang blog ni apa lah kurang nya kan? nak kata ketinggalan zaman tak juga. Sebab apa blog ni bukan saja nak jana pendapatan tapi boleh juga di kaitkan sempadan ilmu tanpa batasan. Sebab apa saya cakap macam tu? sebab internet tiada sekatan (bagi saya) kerana jika ada sekatan bermakna ilmu itu bukanlah di kongsi atau di pelajari oleh sesiapa.

Ilmu tidak datang daripada buku sahaja tapi macam2 medium dah sekarang ni. Kalau tanya budak2 sekolah kompem korang tak sangka ada bende macam tu kan. Takpelah berbalik pada aktif pada blog tu, in shaa Allah ada masa aku akan karang kaw2 kasi baek2 punya; dan aku tahu ramai lagi yang follow aku nye blog tak kisah lah orang lama ke baru tapi at least kirim komen lah sikit takpun tekan follower tu baru sedap sikit aku tengok "oooh ada orang lagi minat kat aku ni, eh maksud saya membaca blog saya ni". Lebih kurang lah kan.

So rasa macam lapar lak ermm nak gi makan lah. Tengoklah kalau rajin kang saya buat balik / sambung balik menaip blog dah usang ni hehehehehee.

http://coschedule.com/blog/wp-content/uploads/old-blog-posts.png

Wednesday, August 24, 2016

Tips Panduan Membeli DSLR

Di sini bukan aku punya kandungan dan aku hanya berperanan untuk mengatakan penulis ini ada teori yang tersendiri. Dan bukan juga aku nak menokok tambah segala apa yang penulis cerita namun si penulis pandai di dalam pemilihan itulah yang paling penting. 
Untuk keterangan lanjut boleh melayari blog penulis ini

Monday, June 27, 2016



As ever there are a few other considerations for using a Range Extender, such as placement. The ideal solution is to position the extender approximately in the middle of your routers existing WiFi coverage rather than at the edge, since otherwise you’ll risk boosting an already poor signal and the performance will suffer.

Equally it’s important to make sure that the extender supports the same WiFi spec (e.g. 802.11n, 802.11ac) as your router and likewise try to pick one that supports both the 2.4GHz and 5GHz bands, assuming your router supports both of those (most modern ones do). Just remember that the extended signal will always perform a little worse than the original, which is largely unavoidable but not a huge concern.


Source(s)

Use Encryption

As a general rule everybody should have security / encryption enabled on their home WiFi routers (ideally the WPA2 setting), but some people leave it disabled out of a belief that doing so will improve their network performance. In reality this was only really an issue for the very early WiFi hardware with WEP encryption enabled (this is very easy to hack and should generally never be used) or budget routers with first generation WPA (TKIP) enabled, which struggled to handle the extra overhead.

By comparison the impact of enabling WPA2 on modern hardware, even many cheaper devices, is negligible. Indeed I’ve found that using encryption can actually make the connection more stable and less likely to drop connectivity at the edges of coverage. But I must admit to not being entirely sure why that is (it could just be a quirk of the hardware I’ve used).

Pro Tip: Try to ensure that all of your WiFi kit is using and supports the WPA2 (AES) Advanced Encryption Standard. Some settings, such as WPA2-TKIP/AES, might seem stronger for security but they actually only exist for backwards compatibility (less secure) with older devices and it’s not necessary to use that dual setting unless you have older kit in your network (enabling it may also carry a greater performance detriment).

Advanced Tweaks

Some routers give the end-user significantly more flexibility to play with the advanced settings of their WiFi, such as by adjusting the options for Beacon Interval, Fragmentation Threshold, RTS Threshold or various other things. Generally speaking you should leave these well alone as most adjustments will often sacrifice something in one area in order to improve it in another and if you get this balance wrong then problems can occur. But if you do want to try then here are a few quick suggestions.

Beacon Interval (milliseconds)

WiFi routers use these “beacon” signals to help keep the network synchronized and many default to 100ms. Setting a lower (e.g. 50 or 75ms) interval might help your WiFi network to hold its connection with other devices, albeit at a cost to some battery life on other devices. By contrast raising the setting above 100ms could save power but the likelihood of connectivity problems may increase.

RTS Threshold (Request To Send)

The RTS Threshold protocol is a tricky one to explain, but it helps to clear the channel before data is sent. A lower setting may help in busy WiFi environments as it should reduce collisions, but set it too low or incorrectly and your network performance may suffer. It’s a tricky balancing act to get right.

Fragmentation Threshold

Any data packets larger than the size programmed in this field will be fragmented. Setting smaller packets than the default can improve reliability, especially in busy environments, albeit at the cost of performance. Again, we wouldn’t touch this or the RTS threshold unless you’re comfortable with making such tweaks and always make a note of your settings so you can swap them back if it doesn’t work.

Hopefully some of these tips will prove useful to you or at least provide some additional background on how WiFi works. Just remember that WiFi is far from perfect and wired connections will generally always deliver faster speeds with lower latency and more stability.

Sunday, January 31, 2016

Mesin Kitar Semula Kertas / Epson The PaperLab

Mesin Kertas Pertama Recycling Epson Kemunculan sulung Dunia Untuk Pejabat Anda

The PaperLab bertukar sampah menjadi kepingan baru yang segar. Daripada menghantar jauh berjuta-juta laman yang akan disusun semula di suatu tempat, ia boleh membolehkan organisasi untuk melakukan segala-galanya di lokasi. Dipanggil PaperLab, mesin datang dari gergasi pencetak, Seiko Epson. Epson berkata ia boleh menghasilkan kertas baru dalam masa tiga minit, 14 lembaran baru satu minit, dan 6720 helaian dalam masa satu hari bekerja lapan jam.

Monday, January 4, 2016

Jadi Pengasuh

Hari Ke-2 

Dah masuk hari kedua aku menjaga irfan namun aku tak rasa kesusahan; walaupun aku dengan dia tapi aku rasa macam rapat sangat hubungan dengan anak aku yang sulung ni. Macam biasalah waktu pagi tunggu ipan ni bangun,

Thursday, December 17, 2015

Program Affiliates / Affiliates Program

Assalamualaikum,


Di sini saya ingin berkongsi dengan pembaca di sana, anda semua pernah dengar tak perkataan "affiliates" ? Apa itu affiliates? dan apakah fungsi nya?

Klikjer affiliates yang di janakan oleh orang Malaysia sendiri, serupa sistem affiliates google iaitu AdSense, di Malaysia juga tidak ketinggalan; affiliates yang di maksudkan adalah seperti NuffNang dan Ashadee . Klikjer merupakan affiliates yang terbaru dan di cadangkan oleh rakan sekerja saya untuk mencuba nya, namun tiada gunanya sekiranya ia tidak di kongsi. Di sini ada beberapa "screenshot" untuk anda semua menilai sebelum anda mendaftar.



KlikJer

KlikJer


Di maklumkan di sini, bahawa sistem affiliates ini adalah bergantung pada pembaca anda! bermakna anda harus mencari pembaca maya anda, jika affiliates ini terbiar maka untung ataupun sebarang komisyen tidak akan dikira. Oleh itu, apa tunggu lagi? Saya sudahpun daftar, anda bila lagi?