Thursday, February 28, 2013

American History X - Filem Lama

Mengikut tajuk yang aku letakkan kat blog aku rasanya ramai yang dah tahu filem ni kan? so skang ni aku targetkan kepada yang tak tahu pasal filem ni. Secara langsungnya dan peribadinya aku ni bukanlah nak menyokong sangat filem ini tapi filem ini ada semangat dan kisah yang patut di jadikan teladan.


So kenapa aku suke tengok filem ini ye? terus terang memang ini lah kali pertama aku tengok, walaupun cerita filem ini dah lama keluar. Serius aku tak tipu, memang baru tahun 2013 ini adalah sejarah aku tengok filem American History X. Selama ni tengok ghodong (kawan) aku punya poster je, dia cakap best tapi aku tak pasti lah kan? so thank you komeng tak tahu lah ko ada ke tak lagi kat kuantan ni, dengar citer kat shah alam ataupun kuala lumpur?

Berbalik pada sinopsis filem American History X ini. Cerita ini adalah mengenai rasism (racism) iaitu kumpulan skinhead yang menentang politikus, perkauman, hubungan dan macam2 lagi lah. boleh buat research di google sekiranya nak tahu apa skinhead. Jadi nak jadikan ceritera nya, aku pun pernah join lah buat kumpulan skinhead di sekitar Raub - Bentong, Pahang itu. Tu pun semasa aku tingkatan 4 sampailah aku abes SPMV. Time tu aku belajor vokay (vokasional) SMVTAA (es em vee tee yea yeah) hohohohohoho. Skinhead kalau ikutkan majoriti nya adalah muzikal namun ianya juga adalah cara hidup skinhead, iaitu ketidakpuashatian terhadap kerajaan; kira menentang la kan.

So filem AHX ini membabitkan kisah keluarga, kawan, masyarakat. Ada tiga konflik di antara tiga-tiga itu, sebagai contoh Derek lakonan Edward Norton sebagai seorang skinhead, abang, dan juga penjenayah sebab dia telah pun membunuh seorang kaum berkulit hitam yang cuba mencuri trak pemberian ayahnya. Dan secara tak langsung, Derek di masukkan kedalam penjara selama beberapa tahun; selama di dalam penjara Derek menganggap skinhead ini adalah raja di dalam kumpulan penjara. Akibat kepercayaan Derek yang begitu naif, Derek terpaksa menghadapi skinhead yang lain yang tidak menyukai Derek terutama perangai Derek.

Akibat daripada (perbuatan) itu, Derek di liwat oleh skinhead *maaf tonasi agak kasar sekiranya anda membayanginya. Dan dia menyesal akan perbuatan rasism nya. Derek turut rapat dengan seorang kulit hitam yang merupakan rakan sepenjaranya. Namun setelah insaf akan kesalahannya seperti membunuh dan bersikap rasism, Derek berjaya keluar di penjara.

Di pendekkan cerita, Derek pulang bukan untuk keluar dariapda penjara sahaja namun inginkan perubahan pada dirinya dan keluarga terutama adiknya Danny. Danny akhirnya di tembak pada pengakhiran filem ini, agak semacam karma kepada abangnya Derek; tetapi pengakhiran itu amatlah pedih dan sedih kerana Derek baru sahaja pulang dan inginkan sesuatu yang baru / perubahan namun apa yang Derek dapat? hanyalah kepiluan dan kesengsaraan.

OKlah itu lah serba sedikit sinopsis yang aku berjaya kupaskan, takkan nak tulis semua kan? tapi filem ini adalah sebuah filem klasik yang begitu epik dan bermakna. Tidak begitu keras tetapi harus di ingatkan filem ini mempunyai rating agak tinggi dari segi tontonan, jadi kalau nak tengok dengan anak rasanya tak perlulah. Filem ini hanya untuk 18 tahun ke atas sahaja, kerana keganasan, seks, dan rasism bagi sesetengah pihak. Pengakhiran kata, nanti aku tambah lagi filem yang aku nak kupaskan untuk bandar Palma yang tak seberapa ini ok. Ciao.


No comments: